Nyderlandai – 3 diena

Nyderlandai – 3 diena

Paskutinė kelionės diena skirta Roterdamui 🙂

Namie Vilniuje galiu miegoti laisvai iki 10 val., bet kelionėse dažniausiai jau nuo 7 ryto stoviu kaip žvakė. Tad negaišdamas laiko pajudu ieškoti modernios architektūros pavyzdžių.

Antrojo Pasaulinio karo metu, 1940 m. gegužės 14 d. vokiečiai subombardavo Roterdamo centrą iš kurio per 15 min. praktiškai nieko neliko. Pasibaigus karui, miestą reikėjo atstatyti, bet tai reikėjo padaryti gan greitai ir tuo metu vyravo šabloniški, nuobodūs ir daugiau praktiški stiliai: plačios gatvės, kvadratinės dėžutės. Miestui tai gan greitai pabodo, norėjosi daugiau gyvybingumo ir tiesiog stiliaus, todėl 1960 m. atėjo nauja karta architektų, kurie pradėjo miestą pertvarkyti į tokį, koks jis dabar yra.

Garsieji kubiniai namukai

Vienas garsiausių pavyzdžių, matyt, yra kubiniai namukai. Juos suprojektavo ir 1970-tųjų viduryje Helmone ir ankstyvaisiais 1980-taisiais Roterdame pastatė Piet Blom. Pagrindinė dizaino idėja – miesto / urbanistinis miškas, kur kiekvienas namas atstoja medį. Taip pat pagrindinis tikslas buvo optimizuoti pastato vidaus erdvę.

Vienas iš namukų šiuo metu veikia kaip muziejus, į kurį patartina užeiti pasižiūrėti interjero (kelionės metu buvo uždaryta). Kiti namukai yra gyvenamieji ir kai kuriuos iš jų galima išsinuomoti nakvynei, tik kainos itin kandžiojasi.

Boijmans Van Beuningen menų muziejus (2021).
Witte Huis – Art Nouveau stiliaus pavyzdys. Pirmas dangoraižis Europoje ir ilgą laiko buvo aukščiausias pastatas Nyderlanduose (1897-1898).
Rotterdam Markthal (2014) – turgavietė su šviežio maisto prekystaliais, parduotuvių padaliniais ir restoranais, taip pat čia yra per 200 butų.

Vienas iš modernizmo apraiškų yra gatvės menas – grafiti. Nieko keisto, kad jų yra apstu ir Roterdame. Galima atsitiktinai klaidžioti po miestą ir taip netyčia susidurti su kūriniais arba galima naudotis Rewriters programėlę. Joje yra tikrai nemažai grafiti kelių, kuriuos gali pasirinkti pagal miesto rajoną, laiką ir atstumą. Naudinga ir tai, kad žemėlapiai pasiekiami ir be interneto.

Keletas man labiausiai patikusių kūrinių iš daugybės 🙂


O 12:00 atsidaro pinball muziejus, kuris yra visai netoli centro, labiau tradiciniame rajone. Įėjimas 10 ar 12 € ir gali dvi valandas žaisti kiek tik nori. Žaidimo aparatų yra tikrai daug, nuo seniausių iki naujausių, bet dauguma jų, kuriais galima žaisti, buvo iš naujesnių. Jie iš principo yra ir įdomesni. Kita vertus, pinball žaidimai yra labai panašūs: skiriasi tik skiritngų zonų ir laukelių išdėstymas, apipavidalinimas ar leidžiami garsai, bet pats žaidimo principas toks pat – tiesiog mušinėji kamuoliuką ir stengiesi surinkti kuo daugiau taškų. Kuo naujesnis aparatas, tuo daugiau švieselių ir trikdžių pritraukti dėmesį, pvz. Big Lebowski žaidime kamuoliuką numušus į tam tikrą vietą rodydavo ekrane vaizdus iš filmo, nuridenus kamuoliuką kitur – leisdavo garsiausias frazes.

Tiesa, futbolo pinball žaidimas buvo unikalus ir prikaustė ilgam mano dėmesį. Praktiškai nuo jo nulipdavau tik kad kiti lankytojai galėtų irgi juo pasidžiaugti. Čia principas žaidimo buvo visai kitoks. Turi du kėlinius po kelias min. ir turi pataikyti kamuoliuką į vartus – taip įskaitomas įvartis. Jeigu kamuoliuką praleidi, įvartis į tavo vartus. Gali įsivesti rinktinių pavadinimus, o ekranėlyje rodomi animuoti varžybų vaizdai, kaip vartininkas sugauna kamuolį, ar futbolininkas spiria suteikia tik dar daugiau adrenalino ir azarto. Gaila, visas varžybas tik pralaimėjau 😀 nėra lengva.

Pa’google’inęs radau, kad šį aparatą galima nuspirkti už 7095 svarus. Žaidimo pavyzdys.


Visai šalia muziejaus yra įsikūręs restoranas-darykla Brouwerij De Pelgrim, kur ir patraukiau pietų. Pasiėmiau troškinį ir alaus degustracijos rinkinį. Troškinys visiškai nepaliko jokio įspūdžio: mėsa neblogai paruošta, trūko tik ryškesnio skonio, bulvytės šiaipsau (nepalyginsi su Metos gamyba). Alus buvo gaivus, bet irgi nieko išskirtinio.


Vienas iš kelionės uždavinių buvo paragauti išnykusių, bet šiuo metu prikeltų naujam gyvenimui, olandiškų alaus rūšių.

Trumpai – uždavinys buvo visiškai neįgyvendintas.

Geografiškai Olandija yra apsupta alaus gigantų Anglijos, Belgijos ir Vokietijos, todėl natūraliai iškyla klausimas, negi per tiek amžių olandai nieko savo nesukūrė. Heineken ir Amstel produkcijos gali rasti tolimiausiuose pasaulio kampeliuose, bet jos gamina vokiško stiliaus alų ir apie olandiško alaus tradicijas nelabai ką pasako.

Pasirodo, Olandija viduramžiais buvo viena iš daugiausiai alaus gaminančių šalių. Būtent jie išmokė anglus gaminti alų su apyniais, net žodžio “beer” kilmė yra olandiška. Ir olandai alaus gamino įvairiausio ir visokio. Tai mes žinome iš daugybės išlikusių laivų krovinių metraščių, kai Olandija dominavo jūroje. Deja, 19 a. dauguma alaus rūšių išnyko, jas nukonkuravo dabartiniai lageriai (galima prisiminti Anton Drehen ir Vienos lagerio istoriją). Tai galima matyti paveikslėlyje žemiau, kurį pasiskolinau iš daryklos Witte Klavervier puslapio.

Olandiško alaus rūšių gyvavimo laikotarpiai. @Witte Klavervier

Kaip galima suprasti, daugumos receptų nėra išlikę, o ir kas yra likę reikalauja interpretacijos. Kita vertus istorinių duomenų (dauguma laivų krovinių suvestinės) yra daug ir istorikai ar alaus entuziastai knisasi po juos ieškodami informacijos. Taip kažkur prieš 4-5 m. Nyderlanduose tarp craft gamintojų atsirado nauja srovė – prikelti senąsias olandiškas alaus rūšis.

Internete mačiau, kad tikrai yra daryklų išleidusių kuit (pirmasis tikrasis olandiškas alus), princesse, moms, mol ir poorter alučius, todėl tikėjausi, kad užėjęs į alaus parduotuvę, juos tikrai nesunkiai rasiu. Deja, visose parduotuvėse užklausti pardavėjai pirmiausia nesuprato net ko klausiu. Tik ilgiau paaiškinus ir parodžius užrašus prisimindavo, kad tokius alus turėdavo, bet prieš kelis metus. Pasirodo, bandymas prikelti alaus rūšis buvo finansiškai nesėkmingas, todėl nelabai kas jas beverda. Įmanoma rasti, bet ne šiose parduotuvėse.
Nusivylimas buvo neapsakomas :(.

Reikia paminėti, kad vieną iš olandiškų alaus rūšių galima paragauti ir Lietuvoje. Nisha Craft dar turi savo krautuvėlėje Jopen’o Kuit.


Vakarop traukiniu grįžau į Eindhoveną. Miesto centras šį kartą buvo guvesnis ir ramesnis, visgi 7-dienis, todėl paliko jaukesnius įspūdžius, bet vistiek nebuvo charmo kaip Haga ir Roterdamas, paprasti tokie namukai.

Einhoveno centras
Eindhoveno nebe centras

Hotel the Match – kambarys.

Šį kartą apsistojau Hotel the Match. Tai vėl gi modernus bekontaktis viešbutis – pats užsiregistruoji, pasiimi kortelę ir išsiregistruoji. Koridoriai ir kambariai atitinka viešbučio stilių – grafiti ant sienų, bet tuo pačiu spalvinė gama išlaiko pusiausvyrą tarp šaltoko urbanizmo ir namų jaukumo. Taip pat pirmame aukšte yra mini parduotuvėlę, kurioje irgi yra savitarna.

Galėtų būt tik pigesnis variantas :(.


Anksti ryte atsisveikinu su Nyderlandais ir skrendu atgal į Vilnių.

Amsterdamo oro uoste buvo streikas, todėl gavau žinutę, kad reikia atvykti į Eindhoveno oro uostą bent 3 val. prieš skrydį dėl padidėjusio krūvio. Atvykus patikrą praėjau per 15 min… Oro uostas itin mažas, vos viena krautuvėlė, tai tris valandas kone teko nuobodžiauti.


IŠVADOS.

Du iš trijų uždaviniai buvo įvykdyti – pasigrožėta modernia architektūra ir kultūra, paragauta gan nemažai tradicinių patiekalų. Apmaudu tik dėl trečio uždavinio – senųjų alaus rūšių degustacijos.

Su nusistovėjusia nuomonę, kad olandiška virtuvė yra tragiška, tai nesutikčiau. Troškiniai ir skrudinta žuvis buvo super. Kita vertus turi jie tokių keistų (bitterballen) ir nuobodokų skonių. Labiausiai neįkvepia maistas prie alaus.

Alaus kultūra gan stipri ir praktiškai laikosi ant craft’o. Galima rasti ir labai pigaus ir itin brangaus alaus, bet ir kokybė labai skiriasi. Esu pirkęs internetu alaus iš Olandijos ne kartą, tai buvo net ir labai negerų pavyzdžių.

Pati kelionę po tiek laiko yra palikus kažkiek niūrokus prisiminimus. Pirma diena buvo labai liūdna, matyt, vienam keliauti reikia laiko įsibėgėti. Kai iš trijų dienų viena būna niūri, tai bendrą vaizdą labiau įtakoja.

Keliauti labai paprasta ir patogu – lygumom daug lengviau judėti, nereikia lipti kažkur. Kita vertus fone nesimato įdomesnio vaizdo. Praktiškai matai tik artimiausius namus. Gal smagiau būtų išlįsti iš miesto, kur matytųsi labiau lygumų didybė ir unikalumas, kad gali matyti toli toli toli.

Vykdi dar kartą į Nyderlandus būtų visai smagu. Norėčiau aplankyti šiaurės Nyderlandus. Gal ir net kokį Amsterdamą dėl alaus įvairovės ir pošlų spektaklių. Bus matyt.

Maistai:

  • Šiaurės Barabant – Nyderlandai pietūs:
    • ☒ worstenbroodje,
    • ☒ hachee.
  • Šiaurės Olandija – Nyderlandų vakarai:
    • ☒ hutspot,
    • ☒ žalia silkė,
    • ☒ kibbeling,
    • ☒ gehaktballen.
  • Kiti maistai ir užkandžiai:
    • ☒ erwtensoep,
    • ☐ slavink,
    • ☒ bitterballen,
    • ☐ poffertjes,
    • ☐ frikandel.

Alučiai:

  • Vienuolių alus:
    • De Haagsche Broeder.
  • Senieju alūs:
    • ☐ kuit,
    • ☐ princessebier,
    • ☐ moms,
    • ☐ mol,
    • ☐ poorter.