Berlynas – 4-ta diena

Berlynas – 4-ta diena

2024 m. liepos 24 d., trečiadienis.

9:00 – 10:30 traukinys iš Drezdeno į Berlyną (20 €.). Gal 12 vagonų ir visi pustuščiai. Sedėjau kupe su pagyvenusia prancūzų pora, bet šie tvarkingai sedėjo savo vietose, netriukšmavo, pasisveikino ir po to atsisveikino, todėl kelionė buvo rami.

Apie Berlyną buvau girdėjęs tik tiek, kad jo nemėgsta net patys berlyniečiai ir kad niekas šiukšlių netvarko.

Vokietijos sostinė belekaip didelė, muziejų galybės, visko per vieną dieną tikrai neįmanoma pamatyti, todėl nusprendžiau aplankyti “pagrindinius” taškus: Brandeburgo vartai, žydų memorialą, nacistinės Vokietijos muziejų, sieną, katedrą ir viskas, ką pirmiausia rodo google žemėlapis :D.
Žinoma, čia praktiškai būtina nusipirkti viešojo transporto dienos bilietą už10 €., jeigu planuojama ne tik pačiame centre pasivaikščioti.

Dar reikia paminėti, ką daug kas pamiršta, kad Berlynas yra vienas žaliausių miestų Europoje. Net pačiame centre yra parkų ar žaliųjų plotų, o ką jau kalbėti apie Tyrgarteną. Būtų smagu visai juos visus apeiti kažkada 🙂

Gatvės plačios, klasikinių ir modernių pastatų mixas. Žiauriai daug turistų. Sunkiai sekėsi jų išvengti. Prie Brandenburgo vartų dar bandė mane ap’scam‘inti. Sako, ar galite pasirašyti ir taip padėti akliems vaikams. Klausiu, kaip mano parašas padės jiems? Nieko neatsako, varto akimis. Sakau, jeigu TIK pasirašyti, tai gerai. Paduoda popieriuką, kur reikia pasirašyti, nurodyti šalį ir įrašyti pinigų sumą, kurią planuoji paaukoti 😀 juokinga buvo, kad prieš tai užpildytų aukotojų sumos tokios nemažos: 20, 50 ar 100 eurų 😀 ir visų jų rašymo stilius vienodas. Pasakiau, kad jums ne mano parašo reikia, o pinigų, kad neturiu grynų ir nuėjau.

Berlynas visai nieko, visai kitoks nei kiti, kuriuose aš buvau, Vokietijos miestai. Daug multi kultūriškesnis, laisvesnis. Vien iš aprangų įvairovės. Nuo vakaro visi tiesiog parkuose geria alų (leistina viešoje vietoje). Yra ir nejaukių momentų, kai traukinių stotyje švirkštas voliojasi arba daug policijos (saugiau prie jos jautiesi, bet kodėl tiek jos daug reikia?).

Brandenburgo vartai, masės turistų.
Memorialas nužudytiems Europos žydams, daug prasmingesnių nuotraukų pilna internete.

Teroro topografija

Teroro topografijos muziejus yra įsikūręs buvusioje Gestapo, SS ir Reicho saugumo vyriausiosios valdybos (Reichssicherheitshauptamt) būstinėje. Muziejus yra nemokamas ir skirtas atskleisti nacistinės Vokietijos įsigalėjimo priežastis, persekiojimo ir teroro mechanizmus, sugriuvimą ir atsakomybę.

Ekspozicijose, išdėstytose tiek lauke, tiek viduje, pateiktos originalių ir man bent jau nematytų nuotraukų ir dokumentų kopijos su trumpais paaiškinimais. Taip detaliai ir tiksliai atskleisto nacistinio mechanizmo nesu matęs, informacijos daug, bet ji atskleista vaizdine medžiaga, todėl ne taip jautiesi perkrautas informacija.

Idomiausi stendai su nacistine propoganda, kiek ne daug ji skiriasi nuo dabartinės. Anskčiau galvodavau, kaip taip seniau ta propoganda suveikdavo, bet matant šių dienų aktualijas visaks atrodo daug paprasčiau.

Tokia pati propoganda ir dabar populiari

Dark Matter, Circular

Gana slogios nuotaikos, reikia ir moderniai pasikultūrinti. Užsukau į Dark Matter (18 €.)

7 salės su septyniomis šviesų ir garso instaliacijomis. Vertos dėmesio yra tik dvi (video žemiau) – judančios geometrinės figūros sukuria tam tikras formas arba jų iliuzijas, leidžia pasireikšti vidinei fantazijai, o viską sustiprina muzika. Antroji instaliacija – Grid – pritaikyta žiūrėti gulint, kas sukelia irgi unikalią patirtį.

Kitos penkios buvo labai paprastos arba skirtos vaikams.

Meno galerija įsikūrisi tolėliau, veža tik vienas tramvajus ir tik kas 20 min., bet jeigu yra daugiau laiko ir užkniso tradiciniai muziejai, manau, aplankyti verta.

Dark Matter, Inverse
Dark Matter, Grid

Brauhaus GEORGBRAEU

Būnant vokietijoje visada paragaunu kiaulės kojos (angl. pork knuckle). Nežinau kodėl, bet greičiausiai todėl, kad pirmą kartą kai paragavau Bamburge buvo itin skanu. Bavarijoje ir Frankonijoje ypač populiaru. Tiesa, niekur taip skaniai daugiau nevalgiau, bet niekada ir nesigailiu nusipirkęs.

geschmorte Schweinehaxe (20 €.) – skrudinta kiaulės koja su raugintais kopūstais ir bulvių koldūnu. Mėsa minksta, o odelė traški.

GEORGBRÆU hell 0,5 l. (5 €.)


Štai ir kelionė baigta. Ryt lėktuvu namo.

Berlynas itin didelis, yra daug ką pamatyti ir paragauti, šį kartą per vieną dieną nelabai ką spejau, bet planas kitam kartui galėtų būti toks:

  • Maistas:
    • ☐ – doner kebab,
    • ☐ – currywurst.
  • Pamatyti:
    • ☐ – Khroma – modernaus meno centras,
    • ☐ – šnipų muziejus.


No Thoughts on Berlynas – 4-ta diena

Komentarai

Pašto adresas nebus viešai skelbiamas