Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras

Lankant draugus Klaipėdoje nepraleidau progos aplankyti ir KKKC. Čia šiuo metu vyko 6 mažos parodos.


BIONICS paroda CODEX PROTOTYPE.

Įdomiausia ir šiuolaikiškiausia paroda. Praeitais metais ją pražiopsojau, tai buvo gera proga dabar aplankyti (nors ir ne visos instaliacijos jau gerai veikė).

Parodą sudaro 5 dalys, kurių centrinė tema yra organizmų adaptavimasis šių laikų technologijų aplinkoje. Bioninis organizmas – gyvo organizmo sintezė su mechaninėmis ar net skaitmeninėmis technologijomis. Keliami klausimai, kaip technologijos įtakoja ar net patobulina gyvų organizmų evoliuciją. Ir, žinoma, galima pridėti visiems gerai žinomas cyperpunk‘o idėjas ir filosofijas.


Urtės Jasenkos garso dienoraštis.

Menininkė kiekvieną dieną ryte eina į Klaipėdoje esantį skulptūrų parką prižiūrėti čia stovinčių jos darbų ir tuo pačiu įrašė kylančias mintis.

Ne tiek paroda, kiek mažas tamsus kambariukas su paleistu garso takeliu. Buvo įdomu išgirsti kaip menininkė mato pasaulį, kokie kyla klausimai ir nerimai. Nelabai skirias ir nuo manųjų: dvejonės dėl profesinių veiklų, Ukrainos, koks trapus pasaulis ir kad be mūsų niekas labai nepasikeis.


Mihkel Ilus. “Tempas”

Arpad Forgo (Vengrija) ir Mihkel Ilus (Estija) – žiūros taškas.

Šiuolaikinio meno atstovai, kurie išlipa iš standartinių rėmų ir medžiagų ar jų panaudojimų.

Dauguma darbų yra daugiau eksperimentiniai, pavyzdžiui, paimta drobė ir susukta į įvairias minimalistines geometrines formas. Buvo įdomių kompozicijų, bet daugumos nelabai supratau, paaiškinimų irgi nebuvo, todėl atodė pigiai ir tiesiog pasižaista.


Inos Budrytės tapybos paroda „Mėnulio energijos jėgainė“.

Darbuose bandoma sugretinti ir panaikinti ribą tarp priešingų polių: miesto ir gamtos, tvarkos ir chaosos, tikrovės ir fantazijos / mitologijos. Intriguoja, bet rezultatas kažkiek nuvilia: ganėtinai tiesmukiški sprendimai, detalių trūkumas. Žinoma, visada yra variantas, kad tiesiog nesuprantu.


Visai smagi buvo Stasio Eidrigevičiaus paveikslų paroda. Žinomi darbai ir pats stilius man prie širdies. Čia daugiau buvo rodomi lyg pasakų knygoms skirti darbai. Darbuose nemažai siurealizmo, jų kai kurių spalvų paletės priminė Beksinski (<3).

Mantas Maziliauskas pristatė 2022 metams Kauno kultūros dienoms realizuotas ir būsimas Klaipėdos miesto šviesos instaliacijas. Minimalistinės, sudarytos iš trikampių ir rombų, neperkrauna erdvės, suteikia vietos fantazijai. Labiausiai patiko Klaipėdos bažnyčiai skirta instaliacija.